Heide in bloei

Afgelopen zondag kon ik er tijdens het mountainbiken van genieten, de heide staat in bloei! Heide is een echte pionier die bezit neemt van kale zandgronden. Omdat de heideplanten de bodem verrijken is een heideveld normaal gesproken van tijdelijke aard. Als we (op dezelfde plekken) van de heide willen blijven genieten is beheer nodig. Bijvoorbeeld met schapen die opschietende boompjes en grassen opeten. Zonder beheer zou er een boslandschap ontstaan. Op zich niks mis mee, maar we genieten nou eenmaal graag van dit mooie cultuurlandschap.
Momenteel ontstaat er echter een ander probleem. De veelbesproken ‘stikstofcrisis’ heeft ook hier zijn impact. Door de hoeveelheden stikstof die neerdalen verliest de heide zijn natuurlijk voorsprong op de grassen. Die voorsprong is trouwens een mooi voorbeeld van de wederkerige relaties die overal in de natuur te zien zijn. Heide ontvangt stikstof van een bepaald soort schimmel (mycorhizza) die met zijn draden in en om de cellen van de heidewortels groeit. De heideplant vormt voedingsstoffen en geeft hiervan op zijn beurt aan de schimmel. Een mooie balans van geven en ontvangen.
Het gevolg van de overdaad aan stikstof en daarmee het verlies van deze natuurlijke voorsprong van de heide is helaas duidelijk zichtbaar, veel heidegebieden ‘vergrassen’ in een rap tempo. Zie ook: https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/wat-doet-stikstof-met-de-heide-kampina
Hopelijk kunnen we het tij nog keren, zodat we nog lang kunnen genieten van onze mooie heidevelden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *