Nu te vinden: Hazelnoten

Bijna overal in Nederland kom je de Hazelaar tegen. Deze struik uit de Berkenfamilie is misschien wel het meest bekend doordat de pollen vaak al vroeg in het jaar door de lucht kunnen vliegen. Zeker bij een warme winter kan de ontwikkeling van de katjes snel gaan. Wat dat betreft is een winter met een stevige vorstperiode fijn voor mensen met hooikoortsklachten. Van die pollen die door de lucht vliegen komt een klein deel terecht op de stempels van de vrouwelijke bloemen. En daar kunnen we nu de vruchten van plukken. Als je goed kijkt zie bij her en der in Hazelaars de hazelnoten hangen, vaak nog in een prachtige krans van schutblaadjes. Mooi om te zien en lekker om een hazelnootje te eten. Als je er veel hebt zou je zelfs hazelnotenpasta kunnen maken. Hier vind je een suikervrij recept voor zelfgemaakte hazelnotenpasta. In Nederland zie ik overigens weinig mensen die de hazelnoten plukken. Voor veel dieren is het echter een belangrijke voedselbron om de winter door te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *